Is spelt FODMAP-arm?

 

Spelt is een oer variant van tarwe. Het heeft een aantal verschillen met het moderne tarwe. Om de speltkorrel zit een hard omhulsel, wat verwijderd moet worden voordat het graan gemalen kan worden. Dit beschermt het graan tegen ziektes, slechte klimaatinvloeden e.d. Maar juist dit omhulsel zorgt ervoor dat de spelt meer bewerkelijk is om te malen. Vandaar dat nieuwere tarwesoorten populairder zijn in de landbouw. Toch lijkt spelt steeds populairder onder de consumenten.

spelt

Copyright Monash Universiteit

Uit analyses blijkt dat spelt minder FODMAP’s bevat dan de moderne tarwe. Rogge bevat het meest, dan tarwe, daarna spelt. Haver, rijst en maismeel scoren nog lager. Het betekent echter niet zondermeer dat spelt laag in FODMAP’s zit. Het verwerken van producten heeft een groot effect op het FOPDMAP niveau van de voedingsmiddelen.

De producten die worden toegestaan dienen een laag niveau te hebben van FODMAP’s. Zet je de verschillende broodsoorten op een rij dan zie je dat tarwebrood met gist veel te hoog scoort en dus ook niet gegeten mag worden in de 1ste fase van het dieet. Het gistbrood gebakken met spelt scoort lager maar zit desondanks toch te hoog.

Echter het zuurdesem speltbrood en het glutenvrije brood bevatten allebei niet te veel FOPMAP’s en zijn dus geschikt om te eten voor het laag FODMAP dieet. Het is overigens niet zo dat gluten verboden zijn. Deze producten worden gebruikt omdat ze andere granen bevatten die minder FODMAP-rijk zijn.

Speltpasta staat vermeld als hoog in FODMAP’s en krijgt een rode punt in de Monash app. Klik je door op het product dan staat vermeld wat de hoeveelheid is. Dit is 1 kop gekookte speltpasta, 148 gram. Een halve kop 74 g is echter wel toegestaan per maaltijd.

Speltvlokken staan nog niet in de app maar zijn getest en kwamen ook te hoog uit en zijn dus voor een normale portie niet toegestaan.

Smakelijk eten